Характеристика окремих вітамінів
Роль
|
Джерела і
стійкість
|
Симптоми нестачі
|
||
Водорозчинні
вітаміни
|
||||
B1 (тіамін, антиневритний)
|
Попередник коферменту (ТПФ), що
використовується для відщеплення CO2 від органічних сполук. Бере
участь клітинному диханні, синтезі пентоз і ацетилхоліну, окисненні алкоголю.
|
Нежирне м'ясо, зернові, бобові, риба, печінка, яйця,
зелень, чорний хліб.
Швидко руйнується при нагріванні. |
Бері-бері (розлад нервової системи, порушення зору, нестійкість
під час ходьби, розгубленість, втрата пам'яті, виснаження, втрата апетиту, анемія, збільшення серця, тахікардія).
|
|
B2 (рибофлавін, вітамін росту)
|
Молочні продукти, також наявний в м'ясі, рибі, зернових,
овочах, печінці, яєчному білку, бобових.
Розкладається під впливом ультрафіолетового і видимого світла, внаслідок
дії лугів. |
Дерматити, тріскання губ у куточках, губи і язик стають
пурпурово-червоними і блискучими. Проблеми з очима: підвищена
світлочутливість, розмитість зору. Один з найпоширеніших гіповітамінозів.
|
||
B3 (ніацин, нікотинамід,
антипелагричний)
|
Попередник коферментів НАД
і НАДФ, що є переносниками електронів і беруть участь у гліколізі, окисному фосфорилюванні, окисненні
жирів, репарації ДНК, регуляції транскрипції тощо.
|
Дієта з достатнім вмістом білків зазвичай задовольняє
потребу в ніацині, оскільки амінокислота триптофан може легко в нього перетворюватись.
Джерелами самого вітаміну є м'ясо і риба, менше його печінці, дріжджах,
картоплі, арахісі, зелені.
Стійкий до дії кислот, лугів, високої температури, світла, окиснення. |
Пелагра (наступає після кількох місяців
нестачі), ранні ознаки: млявість, головний біль, втрата апетиту, пізніше:
сухість в роті, нудота, блювання, діарея, суха шкіра з виразками,
неврологічні симптоми. Три основні симптоми пізніх стадій (3Д) діарея, деменція і дерматит. Тривалий дефіцит вітаміну може призводити до
смерті.
|
|
B5 (пантотенова кислота,
антидерматитний)
|
Попередник коферменту А, що бере участь у реакціях
перенесення ацетильної групи, зокрема у клітинному
диханні, синтезі й окисненні жирних кислот
тощо, також задіяний у синтезі стероїдів і гему гемоглобіну.
|
(«Пантотенова кислота» з грец. пантос —
всюди). Це свідчить про значне розповсюдження цієї речовини. Міститься в
продуктах тваринного походження: м'ясі, печінці, яєчному жовтку, молоці тощо,
також у цілому зерні, бобових, деяка кількість продукується кишковою
мікрофлорою.
Відносно стабільний, втрати під час приготування їжі незначні, крім
випадків, коли варіння відбувається у кислих або лужних розчинах. |
Дефіцит рідкісний, проявляється втратою апетиту, болем у
животі, руках і ногах, депресією, спазмами, нейро-м'язовою дегенерацією (нейропатію в алкоголіків пов'язують з нестачею вітаміну B5).
|
|
B6 (піридоксин, антидерматитний)
|
Попередник кількох коферментів, зокрема піридоксальфосфату, що
беруть участь в обміні амінокислот. Потрібний для перетворення триптофану в
ніацин, глікогенолізу, формування антитіл і гемоглобіну, руйнування гомоцистеїну.
|
Зернові, овочі, м'ясо, риба, банани, менш важливі джерела:
картопля, помідори, шпинат.
Стійкий до нагрівання, дії кислот, руйнується світлом і лугами. |
У дітей: дратівливість, конвульсії, анемія, блювання,
слабкість, біль у животі.
У дорослих: себорейні ушкодження навколо очей і рота, підвищена
ймовірність серцевих захворювань. |
|
B9 (Bc, фолієва
кислота, антианемічний)
|
Попередник коферментів, що беруть участь у метаболізмі
амінокислот і нуклеїнових кислот, холіну. Необхідний для формування еритроцитів і нормального розвитку нервової трубки зародка, допомагає у розкладі
гомоцистеїну.
|
Темно-зелені овочі, горіхи, бобові, дріжджі, печінка,
апельсиновий сік, телятина, яйця, зернові, синтезується кишковою мікрофлорою.
|
Макроцитарна або
мегалобластна анемія, розлади шлунково-кишкового тракту, діарея. У
новонароджених: підвищений ризик розщеплення хребта і
неврологічних розладів.
|
|
B12 (ціанкобаламін, антианемічний)
|
Кофермент, потрібний для синтезу нуклеїнових кислот.
Особливо важливий у травній і нервовій системах і червоному кістковому мозку. Необхідний
для дозрівання червоних кров'яних тілець, за його нестачі попередники
еритроцитів не діляться але продовжують рости. Також бере участь у синтезі метіоніну і холіну.
|
Печінка, м'ясо, риба, молочні продукти крім масла, яйця.
Немає у рослинній їжі.
Стійкий до нагрівання, руйнується світлом і сильними кислотами та лугами.
Може зберігатись у печінці в кількості 2—3 мг, що достатньо для
задоволення потреб організму впродовж 3—5 років. |
Перніціозна анемія, що проявляється
блідістю, анорексією, втратою ваги, задишкою; неврологічні розлади, у
більшості випадків виникає внаслідок поганого всмоктування, а не власне
дефіциту в дієті.
|
|
Вітамін H (біотин, антисеборейний)
|
Кофермент у реакціях метаболізму амінокислот і жирів,
зокрема необхідний для проходження циклу Кребса, формування пуринів, замінних амінокислот, використання амінокислот як
джерела енергії.
|
Бобові та інші овочі, печінка, яєчний жовток, горіхи, у
достатній кількості синтезується мікрофлорою кишківника.
Стійкий до дії світла, тепла, кислот. |
Сухість шкіри, болі в м'язах, блідість, анорексія, нудота,
стомливість, збільшений вміст холестеролу в крові.
|
|
Вітамін C (аскорбінова кислота,
антискорбутний)
|
Антиоксидант, необхідний для синтезу колагену, перетворення триптофану у серотонін і холестеролу у жовчні кислоти, покращує всмоктування іонів
заліза, потрібний для активації фолієвої кислоти.
|
Овочі і фрукти, особливо цитрусові, ягоди, полуниці,
помідори, молода картопля, зелень.
Руйнується під впливом світла, нагрівання, лугів. |
Цинга: порушення формування міжклітинного матриксу, болі в
суглобах, хвороби зубів, порушення росту кісток, загоєння ран, кровоточивість
ясен, анемія, схильність до інфекційних захворювань, втрата ваги, дегенерація
м'язів і хрящів.
|
|
Жиророзчинні
вітаміни
|
||||
Вітамін A (ретинол, антиксерофтальмічний)
|
Потрібний для синтезу зорових пігментів, підтримання
цілісності шкіри і слизових оболонок, нормального розвитку зубів і кісток,
забезпечення репродуктивних функцій, антиоксидант.
|
Вітамін A міститься у риб'ячому жирі, яєчних жовтках, печінці,
молоці; провітамін A (β-каротин) — у червоних, оранжевих, жовтих і
темно-зелених овочах. Вітамін A запасається печінкою у кількості, достатній
для забезпечення потреб організму впродовж року.
Стійкий до нагрівання, дії кислот і лугів, легко окиснюється і
розкладається під впливом світла. |
Куряча сліпота, сухість шкіри і волосся,
порушення цілісності шкіри і слизових оболонок, збільшення ймовірності
інфекційних захворювань дихальної, травної і видільної систем, висихання кон'юктиви, помутніння рогівки, у
вагітних жінок — дефекти у розвитку плоду.
|
|
Вітамін D (кальциферол, антирахітний)
|
За функціями схожий до гормонів: сприяє всмоктуванню кальцію у ШКТ, разом з паратропним гормоном
мобілізує кальцій з кісток. Обидва механізми необхідні для підтримання сталої
концентрації кальцію в крові, що у свою чергу потрібно для нормальної роботи
нервової системи, скорочення м'язів, зсідання крові, формування кісток і
зубів.
|
Вітамін D3 формується у шкірі під впливом
ультрафіолетового випромінювання, подальше перетворення в активну форму
відбувається у печінці і нирках. Джерелами вітаміну D є риб'ячий жир, яєчні
жовтки, молоко.
Вітамін D стійкий до нагрівання, дії кислот і лугів, світла і окиснення. |
У дітей рахіт, у дорослих — остеомаляція; порушення
мінералізації кісток і зубів, знижений тонус м'язів, слабкість у ногах,
неспокій, дратівливість.
|
|
Вітамін E (токофероли, антистерильний,
вітамін розмноження)
|
Антиоксидант, помагає запобігти окисненню ненасичених
жирних кислот і холестеролу, зокрема у клітинних мембранах, перешкоджає
розвитку атеросклерозу.
|
Зародки пшениці, рослинні олії, горіхи, злаки,
темно-зелені листкові овочі.
Нечутливий до дії тепла, світла, кислот, нестійкий до кисню. |
Дуже рідко, точні симптоми не до кінця з'ясовані: можливе
зменшення тривалості життя еритроцитів і гемоліз, ламкість капілярів, дегенерація спинного мозку.
|
|
Вітамін K (нафтохінони, антигеморагічний)
|
Необхідний для синтезу печінкою факторів зсідання крові і деяких інших
білків. Бере участь в окисному фосфорилюванні у всіх клітинах організму.
|
Головним чином синтезується кишковою мікрофлорою,
міститься у темно-зелених листкових овочах, качанній капусті, капусті
броколі, цвітній капусті, у свинині і печінці. Стійкий до нагрівання,
руйнується кислотами, лугами, світлом, окиснювальними агентами. Забезпечення
організму вітаміном K може зменшуватись під час вживання антибіотиків.
|
Порушення зсідання крові, тривалі кровотечі, швидке
формування синців.
|
Немає коментарів:
Нові коментарі наразі не дозволено.