Складові продуктів харчування та їх роль
Усі життєві процеси в організмі людини знаходяться у великій
залежності від того, з чого складається його харчування з перших днів життя, а
також від режиму харчування.
Кожен живий організм в процесі життєдіяльності безперервно витрачає речовини, які входять до його складу. Значна частина цих речовин "спалюється" (окислюється) в організмі, внаслідок чого вивільняється енергія.
Цю енергію організм використовує для підтримки постійної температури тіла, для забезпечення нормальної діяльності внутрішніх органів (серця, дихального апарату, органів кровообігу, нервової системи і так далі), і особливо для виконання фізичної роботи.
Крім того, в організмі постійно протікають створювальні, так звані пластичні процеси, пов'язані з формуванням нових клітин і тканин. Для підтримки життя необхідно, щоб усі ці витрати організму повністю відшкодовувалися.
Джерелом такого відшкодування являються такі речовини: білки, жири, вуглеводи, вітаміни, мінеральні речовини, які поступають з їжею за умовою їх достатньої кількості.
Кожен живий організм в процесі життєдіяльності безперервно витрачає речовини, які входять до його складу. Значна частина цих речовин "спалюється" (окислюється) в організмі, внаслідок чого вивільняється енергія.
Цю енергію організм використовує для підтримки постійної температури тіла, для забезпечення нормальної діяльності внутрішніх органів (серця, дихального апарату, органів кровообігу, нервової системи і так далі), і особливо для виконання фізичної роботи.
Крім того, в організмі постійно протікають створювальні, так звані пластичні процеси, пов'язані з формуванням нових клітин і тканин. Для підтримки життя необхідно, щоб усі ці витрати організму повністю відшкодовувалися.
Джерелом такого відшкодування являються такі речовини: білки, жири, вуглеводи, вітаміни, мінеральні речовини, які поступають з їжею за умовою їх достатньої кількості.
Білки та їх
роль в організмі
Білки - це складні органічні молекули,
необхідні для будівництва клітини, які виконують сотні інших різноманітних
функцій. Вони беруть участь у відтворенні клітин, утворенні ферментів,
виробленні антитіл і гормонів. Нарешті, при нестачі енергії в організмі білки
починають руйнуватися і служити джерелом цієї енергії. Саме тому повноцінне
життя без білкової їжі просто неможливе.
Жири та їх роль в організмі
Жири - це клас органічних речовин, головна
роль яких - енергозабезпечення організму. Відомо, що молекули жиру володіють
великою енергоємкістю у порівнянні з вуглеводами. Жири - найцінніший
енергетичний матеріал і один з головних компонентів клітин тваринних, рослин і
мікроорганізмів.
Вуглеводи та
їх роль в організмі
Вуглеводи - природні сполуки, які
відіграють важливу роль у житті людини, тварин і рослин. Вони дуже поширені в
природі, особливо в рослинному світі: 80% сухої маси рослин становлять
вуглеводи. Вуглеводи входять до складу їжі і є одним з найважливіших харчових
продуктів людини. Потреба людини в енергії покривається при харчуванні за
рахунок вуглеводів.
До вуглеводів відносять глюкозу, фруктозу, цукор (сахарозу),
крохмаль, целюлозу тощо. Одні з них є основними продуктами їжі, інші (целюлоза)
- основа для добування паперу, пластмас, волокон.
Джерелами вуглеводів в живленні служать головним чином продукти рослинного походження - хліб, крупи, картопля, овочі, фрукти, ягоди. З продуктів тваринного походження вуглеводи міститися в молоці (молочний цукор).
Джерелами вуглеводів в живленні служать головним чином продукти рослинного походження - хліб, крупи, картопля, овочі, фрукти, ягоди. З продуктів тваринного походження вуглеводи міститися в молоці (молочний цукор).
Мінеральні речовини та їх роль в організмі
Мінерали - це хімічні елементи, які
зустрічаються в земній корі. Вони підрозділяються на дві категорії:
мікроелементи і макроелементи.
Організм потребує наявність макроелементів у великих
кількостях, тоді як мікроелементи потрібні нам в незначних дозах. Мінерали
потрібні для життєдіяльності організму, вони беруть участь у багатьох процесах:
- Дають міцність нашому скелету.
- Сполучають органічні структури (білки і ліпіди).
- Активізують ферментні системи.
- Контролюють водний баланс (осмосу і виділення).
- Регулюють кислотно-лужну рівновагу.
- Посилюють ефект нервово-м'язової передачі.
- Взаємодіють з гормонами, вітамінами, іншими регуляторами метаболізму.
Вода та її
роль в організмі
Жодна жива клітина, жоден живий організм не може існувати
без води. Вода входить до складу усіх органів і тканин людського тіла. Кров
містить близько 80% води. Усі процеси, що протікають в організмі, пов'язані з
наявністю води, з розчинними в ній речовинами. Відомо, що людина може існувати
тривалий час (місяць і більше) без їжі, але за відсутності води він гине через
декілька днів. Яка ж кількість води потрібна людині на добу?
Необхідна кількість води на добу в середньому дорівнює 2-2,5 л.
Немає коментарів:
Дописати коментар