пʼятниця, 18 листопада 2016 р.



Складові продуктів харчування та їх роль

Усі життєві процеси в організмі людини знаходяться у великій залежності від того, з чого складається його харчування з перших днів життя, а також від режиму харчування.

Кожен живий організм в процесі життєдіяльності безперервно витрачає речовини, які входять до його складу. Значна частина цих речовин "спалюється" (окислюється) в організмі, внаслідок чого вивільняється енергія.

Цю енергію організм використовує для підтримки постійної температури тіла, для забезпечення нормальної діяльності внутрішніх органів (серця, дихального апарату, органів кровообігу, нервової системи і так далі), і особливо для виконання фізичної роботи.


Крім того, в організмі постійно протікають створювальні, так звані пластичні процеси, пов'язані з формуванням нових клітин і тканин. Для підтримки життя необхідно, щоб усі ці витрати організму повністю відшкодовувалися.

Джерелом такого відшкодування являються такі речовини: білки, жири, вуглеводи, вітаміни, мінеральні речовини, які поступають з їжею за умовою їх достатньої кількості.

Білки та їх роль в організмі

Білки - це складні органічні молекули, необхідні для будівництва клітини, які виконують сотні інших різноманітних функцій. Вони беруть участь у відтворенні клітин, утворенні ферментів, виробленні антитіл і гормонів. Нарешті, при нестачі енергії в організмі білки починають руйнуватися і служити джерелом цієї енергії. Саме тому повноцінне життя без білкової їжі просто неможливе.

Жири та їх роль в організмі

Жири - це клас органічних речовин, головна роль яких - енергозабезпечення організму. Відомо, що молекули жиру володіють великою енергоємкістю у порівнянні з вуглеводами.  Жири - найцінніший енергетичний матеріал і один з головних компонентів клітин тваринних, рослин і мікроорганізмів.



Вуглеводи та їх роль в організмі

Вуглеводи - природні сполуки, які відіграють важливу роль у житті людини, тварин і рослин. Вони дуже поширені в природі, особливо в рослинному світі: 80% сухої маси рослин становлять вуглеводи. Вуглеводи входять до складу їжі і є одним з найважливіших харчових продуктів людини. Потреба людини в енергії покривається при харчуванні за рахунок вуглеводів.

До вуглеводів відносять глюкозу, фруктозу, цукор (сахарозу), крохмаль, целюлозу тощо. Одні з них є основними продуктами їжі, інші (целюлоза) - основа для добування паперу, пластмас, волокон.

Джерелами вуглеводів в живленні служать головним чином продукти рослинного походження - хліб, крупи, картопля, овочі, фрукти, ягоди. З продуктів тваринного походження вуглеводи міститися в молоці (молочний цукор). 

 Мінеральні речовини та їх роль в організмі

Мінерали - це хімічні елементи, які зустрічаються в земній корі. Вони підрозділяються на дві категорії: мікроелементи і макроелементи.
Організм потребує наявність макроелементів у великих кількостях, тоді як мікроелементи потрібні нам в незначних дозах. Мінерали потрібні для життєдіяльності організму, вони беруть участь у багатьох процесах:
  • Дають міцність нашому скелету.
  • Сполучають органічні структури (білки і ліпіди). 
  • Активізують ферментні системи. 
  • Контролюють водний баланс (осмосу і виділення). 
  • Регулюють кислотно-лужну рівновагу. 
  • Посилюють ефект нервово-м'язової передачі.
  • Взаємодіють з гормонами, вітамінами, іншими регуляторами метаболізму.
Вода та її роль в організмі

Жодна жива клітина, жоден живий організм не може існувати без води. Вода входить до складу усіх органів і тканин людського тіла. Кров містить близько 80% води. Усі процеси, що протікають в організмі, пов'язані з наявністю води, з розчинними в ній речовинами. Відомо, що людина може існувати тривалий час (місяць і більше) без їжі, але за відсутності води він гине через декілька днів. Яка ж кількість води потрібна людині на добу?



Необхідна кількість води на добу в середньому дорівнює 2-2,5 л.

Немає коментарів:

Дописати коментар